ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Podcast για την Επανάσταση του 1821 στην Ελληνική & Ξένη Ποίηση

13 Μαΐου 2021

Χαίρε, ώ χαίρε, Ελευθεριά!

Ένα podcast για τον Αγώνα του 1821 στην ελληνική και ξένη ποίηση

Η Ελληνική Επανάσταση ενέπνευσε την ποιητική παραγωγή, από την ελληνική (δημώδη και λόγια) αλλά και τη φιλελληνική γραφίδα. Η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο των επετειακών της δράσεων για τα 200 χρόνια από το ύψιστο αυτό εθνικό γεγονός, και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος, εξέδωσε μια ογκώδη Ανθολογία υπό τον στίχο του εθνικού μας ποιητή Χαίρε, ώ χαίρε, Ελευθεριά!, σε επιλογή των Θανάση Γαλανάκη και Μάνου Κουμή. Κυκλοφόρησε, επίσης, έκδοση του Εθνικού μας Ύμνου προικισμένη με εξαιρετικά χαρακτικά πορτρέτα Αγωνιστών, φιλοτεχνημένα από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Από τον μεγάλο αυτό θησαυρό, επιλέγονται μερικά μόνον ποιητικά μέρη που «συνομιλούν» μεταξύ τους και αναφέρονται στην προετοιμασία της Επανάστασης, στη δόξα των ηρώων της, στο διαρκές μήνυμα φιλελλήνων αλλά και νεότερων ποιητών μας, με διαχρονικές προτροπές για το σήμερα και το αύριο του έθνους. Αναφέρονται, τελικώς, στο αγαθό της ελευθερίας όπως εξακολουθεί να επιδιώκεται.

 

Απαγγέλει ο Κωνσταντίνος Τερζάκης.
Επιμέλεια παραγωγής: Ελένη Μπενέκη
Ηχογράφηση / μοντάζ / μουσική επιμέλεια: praxis studio
Μουσική: Adagio in G Minor composed by Tomaso Albinoni and performed by Yuliya Lebedenko is licensed under a Creative Commons Attribution License 
(http://bit.ly/CreativeCommons3-0)
https://musopen.org
Music promoted by Royalty Free Music Library