ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση του αναμνηστικού μεταλλίου για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

21 Μαρτίου 2020
Παρουσίαση του αναμνηστικού μεταλλίου για τα  200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει το αναμνηστικό μετάλλιο για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στo πλαίσιo του επετειακού του προγράμματος «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21».

Το μετάλλιο, τεκμήριο μνήμης για την επέτειο και τη σημασία του 1821 στην εποχή μας, είναι μια πρωτότυπη δημιουργία της διεθνούς κύρους Υδραίας σχεδιάστριας Έλενας Βότση, η οποία το φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς, αποκλειστικά για το Μουσείο. Η χύτευση και κοπή του συλλεκτικού αναμνηστικού μεταλλίου πραγματοποιήθηκε με την αποκλειστική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

Στο μετάλλιο αποτυπώνεται η πρόσοψη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του παλαιότερου ιστορικού μουσείου της χώρας, που, από το 1884 έως και σήμερα, έχει καταστεί ο κατ’ εξοχήν φορέας μνήμης για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, καθώς στις συλλογές του ανήκουν πολύτιμα κειμήλια και αρχεία κατατεθειμένα από τις οικογένειες των αγωνιστών.

Πηγή της έμπνευσης της σχεδιάστριας υπήρξαν ιστορικές σημαίες από την Επανάσταση του 1821 που φυλάσσονται στη συλλογή του Μουσείου, επαναστατικές ναυτικές σημαίες της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών με την αναγραφή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ [Ή ΘΑΝΑΤΟΣ], τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας, τον σταυρό, την άγκυρα, την κουκουβάγια και το φίδι, που δηλώνουν την ιερότητα του αγώνα, τη δικαιοσύνη και τη φρόνηση. Παρούσα και η κυανή σημαία με τον λευκό σταυρό, η οποία καθιερώθηκε με το πρώτο προσωρινό πολίτευμα στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (Ιανουάριος 1822).

Το ορειχάλκινο μετάλλιο θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων. Θα αρχίσει να διατίθεται μετά τα εγκαίνια των επετειακών εκθέσεων του Μουσείου τον Μάρτιο του 2021 και την τιμητική του απονομή σε θεσμικά πρόσωπα, χορηγούς και βασικούς συνεργάτες του Μουσείου στο επετειακό του πρόγραμμα. Σύντομα θα ανοίξει ο κατάλογος των προεγγραφών.