Έξοδος Μεσολογγίου, Α. Γιακουμάτος
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Περιοδεύουσα έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL»

Πληροφορίες

  • Ημερομηνία
    Οκτώβριος 2021 – Ιανουάριος 2022
  • Τοποθεσία
    Σπάρτη, Λέσβος, Βόλος

    Δίκτυο Μουσείων ΠΙΟΠ – Σπάρτη, Λέσβος, Βόλος
  • Φορέας

Περιγραφή Ενέργειας

Στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και παρουσιάζει την έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL», που παρουσιάζεται σε τρία Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα.

Η έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» σχεδιάστηκε από το ΕΙΜ, όπου και παρουσιάστηκε πρώτη φορά (13.10.2019-13.9.2020), σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της PLAYMOBIL Hellas.

Με διοράματα και φιγούρες PLAYMOBIL, επιχειρείται μια πρωτότυπη προσέγγιση όσων διαδραματίστηκαν, από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα.

Ο Όρκος των Φιλικών, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η Έξοδος του Μεσολογγίου, η Φυγή των Παργινών, είναι κάποια από τα διοράματα που δεσπόζουν στην έκθεση. Πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, Φιλέλληνες και Οθωμανοί, άντρες και γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, παρουσιάζονται σε φιγούρες PLAYMOBIL, συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους. Έτσι οπτικοποιούνται, με κατανοητό και ευφάνταστο τρόπο, όσα θέλει να αφηγηθεί η έκθεση και η Ιστορία γίνεται ένα απολαυστικό ταξίδι όχι μόνο για μικρούς αλλά και για μεγάλους.

Σχεδιασμός-υλοποίηση διοραμάτων: Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος, Βασιλική Φατή.

Σχεδιασμός-υλοποίηση μεμονωμένων φιγούρων ειδικής κατασκευής: Στέλιος Μυλωνάς.

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη)
Διάρκεια: 14.10.2020-31.5.2021

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Διάρκεια: 16.6.2021-17.10.2021

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα (Βόλος)
Διάρκεια: 1.11.2021-30.1.2022

Αξιοποιώντας την εικονική πραγματικότητα μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στην έκθεση στη Σπάρτη εδώ

Για να κατεβάσετε το έντυπο δραστηριοτήτων για τους μικρούς φίλους πατήστε εδώ

MEDIA GALLERY