ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Εικαστική εγκατάσταση για τη Μαντώ Μαυρογένους «La bella Greca ή ό,τι απέμεινε»

Πληροφορίες

 • Ημερομηνία
  Ιούλιος 2021 – Απρίλιος 2022
 • Τοποθεσία

  Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Χανιά, Αθήνα

 • Φορέας

Περιγραφή Ενέργειας

Η εικαστικός Ειρήνη Τσιράκη και η performer Φρόσω Ζαγοραίου που ζουν και εργάζονται στην Πάρο, εμπνέονται από την ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης Μαντώ Μαυρογένους και δημιουργούν μία εικαστική εγκατάσταση με σκοπό να την παρουσιάσουν στα μέρη που έζησε και έδρασε η ηρωίδα. Κεντρικός άξονας η εικόνα-σύμβολο που συστήνεται, αποσυντίθεται και ανασυντίθεται ώστε να συναντήσει και να συνδιαλλαγεί με τις εικόνες-σύμβολα της σύγχρονης εποχής. Η εγκατάσταση αναπτύσσεται σε δύο μέρη:

Performance

Διαδραματίζεται στο σοκάκι όπου βρίσκεται το σπίτι της Μαντώς, στην κεντρική αγορά της Παροικιάς Πάρου. Δανείζεται στοιχεία από τον χορό Butoh αλλά και την εκκωφαντική σιωπή της τέχνης του ζωντανού αγάλματος επιχειρώντας να ιχνηλατήσει το οδοιπορικό της Μαντώς μέσα στο χρόνο. Η κινησιολογία ακροβατεί στο μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου. Σήμερα, στο ίδιο σοκάκι που  διάβηκε για τελευταία φορά η ηρωίδα, αναζητάμε τα ίχνη από το πέρασμά της. Ψάχνουμε από την ηρωίδα, τη γυναίκα, την ερωμένη, τη Μαντώ, αυτό που απέμεινε να ταξιδεύει στο χρόνο. Κυρίαρχο σκηνικό αντικείμενο ένα ρούχο φτιαγμένο από διαφορετικές υφές λευκού χαρτιού, και ένα κόκκινο νήμα.

Η performance θα καταγραφεί και θα προβάλλεται στο πλαίσιο της εγκατάστασης ως video art-ντοκουμέντο.

Εικαστική έκθεση

Με σημείο εκκίνησης μια λιθογραφία του Adam Friedel, η εικαστικός δημιουργεί έργα στα οποία ξεδιπλώνει πτυχές της προσωπικότητας της ηρωίδας. Το νήμα της performance λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος, εντοπίζεται στην πολυπλοκότητα των ζωγραφικών έργων και τα συσχετίζει μορφολογικά και εννοιολογικά με αυτή.

Οι διαστάσεις των έργων κυμαίνονται στα 40x60εκ, σε χαρτί και  συνδυάζουν τεχνικές όπως μονοτυπία, κολλάζ και ζωγραφική.

Με έμπνευση τη Μαντώ Μαυρογένους

Η Μαντώ Μαυρογένους, κυκλαδίτισσα στην καταγωγή και θαμμένη στην Πάρο, υπήρξε μία από τις ελάχιστες αναγνωρίσιμες αγωνίστριες της Ελληνικής Επανάστασης. Η Μαντώ, γαλουχημένη από τα ιδεώδη του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, οραματιζόταν μία Ελλάδα ελεύθερη και τη συνδιαλλαγή ως κύριο μέσο εξουσίας.

Η Ειρήνη Τσιράκη, αποτυπώνει στην εν λόγω εγκατάσταση  τη διαλεκτική σχέση της Μαντώς Μαυρογένους, με ιστορικά καταξιωμένες γυναικείες προσωπικότητες που δεν διεκδικούν τον μανδύα της  αντίστοιχης πατριωτικής ένδυσης. Χωρίς να περιγράφει εικονογραφικά τη μεγάλη ηρωίδα της Επανάστασης του ’21, την  ενσωματώνει σε σύγχρονες εικαστικές συνθέσεις που φωτίζουν με διαφορετικές αποχρώσεις το γνωστό ηρωικό μεγαλείο της. Την προτάσσει ως διαλεκτικό φορέα διαχρονικών αξιών της ελληνικής εθνικής ταυτότητας που πρέπει να ανακαλύψεις κοιτάζοντας τα έργα και όχι αναμασώντας εθνικοαγωνιστικά περιγραφικά πρότυπα που κατακλύζουν την εποχή μας λόγω της επετείου. Εφόδιά της, η σύνθεση-σχηματοποίηση, η γκάμα και οι υπαινιγμοί γλωσσικής εικαστικής αμεσότητας.

Αναπόσπαστο μέρος της εικαστικής εγκατάστασης αποτελεί το video art. Η performer Φρόσω Ζαγοραίου στην προσπάθειά της να διεισδύσει στον ψυχισμό της Μαντώς, αλλά και να ανιχνεύσει το πώς διαχειρίζεται η σύγχρονη κοινωνία τον μύθο, οδηγείται στην απέκδυση των ρόλων που  αποδόθηκαν στη Μαντώ και την προσκαλεί στο σήμερα, να περπατήσει το ίδιο σοκάκι όμως απελευθερωμένη από στερεότυπα, από το βάρος της φήμης και της όποιας κληρονομιάς.  Να περπατήσει ελεύθερη και αγαπημένη.

Παραγωγή: Αστροναύτες

Λοιποί Συντελεστές:

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκαντωνάκης

Ενδυματολόγος: Ολυμπία Σιδερίδου

Κινηματογράφηση: Στέφανος Κοσμίδης

 • 15 Ιουλίου - 30 Ιουλίου 2021: Πνευματικό Κέντρο Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο Τήνου
 • 12 Αυγούστου – 20 Αυγούστου 2021: αίθουσα Ματογιάννι, Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου
 • 12 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου 2021: Δημοτικός Χώρος Τεχνών «Παλαιά Αγορά» στην Παροικιά της Πάρου
 • 27 Δεκεμβρίου 2021 – 11 Φεβρουαρίου 2022: Χώρος Τέχνης Χανιά στα Χανιά, Κρήτης
 • 8 Μαρτίου – 15 Απριλίου 2022: Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στην Αθήνα