Σκούνα Κεφαλλονίτη καπετάνιου που εμπορεύεται στην Κωνσταντινούπολη. Μελάνι και υδατογραφία σε χαρτί του Γεράσιμου Πιτζαμάνου, 1818/1820.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Έκθεση «Εν Πλω»

Πληροφορίες

  • Ημερομηνία
    Ιούλιος, Σεπτέμβριος 2022
  • Τοποθεσία

    Χίος, Καρδάμυλα, Οινούσσες, Ψαρά, Μυτιλήνη, Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Καβάλα, Άνδρος, Σύρος, Σπέτσες, Ύδρα, Αίγινα

  • Φορέας

Περιγραφή Ενέργειας

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με τη χορηγική υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς, διοργανώνει πλωτή περιοδεύουσα έκθεση με μοναδικά ιστορικά κειμήλια και αρχειακό υλικό από τις πλούσιες συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οποία θα αναδεικνύει τη σημασία των ναυτικών δυνάμεων στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Το ιστιοφόρο «Μάνια» του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» θα διαπλεύσει το Αιγαίο μεταφέροντας την Πλωτή Έκθεση σε ιστορικούς τόπους που πρωτοστάτησαν το 1821: Χώρα Χίου, Καρδάμυλα, Οινούσσες, Ψαρά, Μυτιλήνη, Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος (Μύρινα), Σαμοθράκη, Καβάλα, Άνδρος, Σύρος, Σπέτσες, Ύδρα, Αίγινα και θα επιστρέψει στον Πειραιά.

Το ιστιοφόρο θα παραμένει σε κάθε προορισμό ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού να έχουν την ευκαιρία να δουν την «Εν Πλω» έκθεση και να συμμετάσχουν σε επετειακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Το αφήγημα της πλωτής έκθεσης θα ξεκινήσει από το Αιγαίο των προεπαναστατικών χρόνων και τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ελληνικού στόλου απέναντι στον κυρίαρχο οθωμανικό στόλο. Θα αναδείξει ναυτότοπους, κρίσιμα γεγονότα και πρόσωπα του ναυτικού αγώνα, ενώ θα κλείσει με αφηγήσεις από ιστορικές πηγές που θα ενθαρρύνουν τον επισκέπτη να στοχαστεί για τον αντίκτυπο του ναυτικού αγώνα και την τύχη των πρωταγωνιστών του μετά την Απελευθέρωση.

MEDIA GALLERY