Το κρυπτογραφικό αλφάβητο της Φιλικής Εταιρείας, εφοδιαστικό γράμμα. © ΓΑΚ
ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Έκδοση «Το 1821 και οι πρωταγωνιστές του»

Πληροφορίες

  • Ημερομηνία
    2021
  • Τοποθεσία
    -
  • Φορέας
    Γενικά Αρχεία του Κράτους

Περιγραφή Ενέργειας

H Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει μια σειρά από εκδόσεις με πρωτότυπο ερευνητικό περιεχόμενο, που φιλοδοξούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του γενικού κοινού. «Το 1821 και οι πρωταγωνιστές του», είναι μια έκδοση τεκμηρίων από τις πλούσιες συλλογές του εθνικού αρχειακού μας φορέα, των Γενικών Αρχείων του Κράτους, και θα αποτελέσει αφιέρωμα σε πρόσωπα που έδρασαν από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι και την περίοδο της διακυβέρνησης από τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Θα αναδειχθούν προσωπικότητες όπως ο Φώτος Τζαβέλλας, ο Ρήγας Φεραίος (μέσω της Χάρτας), ο Αθανάσιος Ψαλίδας, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, θα προβληθούν τεκμήρια που συνδέονται με την προετοιμασία και την οργάνωση της επανάστασης και τη Φιλική Εταιρεία καθώς και επιστολές αγωνιστών όπως των Μακρυγιάννη, Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Πλαπούτα, Κουντουριώτη, Μιαούλη, Μπουμπουλίνας, Μαυρογένους και άλλων. Οι επιστολές και τα ιδιόχειρα σημειώματά τους θα αποτυπωθούν σε μια πρωτότυπη ομοιογραφική ή τρισδιάστατη αναπαραγωγή.

Η έκδοση θα αξιοποιηθεί εκθεσιακά καθώς και σε εκπαιδευτικές δράσεις που θα εξοικειώνουν τα παιδιά με τις άμεσες πηγές τις Ιστορίας, καθώς και τα πρόσωπα πίσω από τα γεγονότα και τις αποφάσεις, προβάλλοντας μοναδικές όψεις του Αγώνα.

Υπεύθυνη έργου: Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Γ.Α.Κ.

MEDIA GALLERY