ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Έκθεση «Εκ-Στάσεις» : Απόπειρες Απεικόνισης της Ελευθερίας

Πληροφορίες

  • Ημερομηνία
    10 Ιουλίου – 10 Σεπτεμβρίου 2021
  • Τοποθεσία
    Τήνος
  • Φορέας

Περιγραφή Ενέργειας

Η έκθεση Εκ-Στάσεις είναι θεματική και αφορά σε απόπειρες απεικόνισης της ελευθερίας. Η έννοια της ελευθερίας είναι πολύπλευρη και προσφέρεται για φιλοσοφικές και λογοτεχνικές αναλύσεις. Το θέμα αφορά κυρίως στην εσωτερική ελευθερία, δηλαδή την ανεξαρτησία της σκέψης και του λόγου από τη βαρύτητα των δεισιδαιμονιών, προλήψεων, προκαταλήψεων, αυθεντιών κλπ.

Με αφορμή τον εορτασμό της δισεκατοντήριδας από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που αφορά στην απελευθέρωση του έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους, ξεχωρίζει το θέμα της ελευθερίας. 24 Έλληνες καλλιτέχνες καλούνται να παρουσιάσουν έκαστος ένα έργο που θα προκύψει από την έρευνά τους για την έκσταση που οδηγεί στην πνευματική ελευθερία ως υπέρβαση των ορίων του χώρου και του χρόνου. Η πρόκληση στην έκθεση είναι οι καλλιτέχνες να αναπαραστήσουν με τα έργα τους μία αίσθηση της ελευθερίας πέρα από τα όρια του χώρου και του χρόνου, και να εμπνεύσουν στους θεατές τη σημασία του εγχειρήματός τους.

Ο τίτλος Εκ-Στάσεις είναι ευφυολόγημα, και λογοπαίζει με την πληθυντική εκδοχή του όρου έκστασις. Ετυμολογικά προέρχεται από το σύνθετο ρήμα εξίστημι (ἐκ + ἵστημι), που σημαίνει μία έντονη μυστικιστική εμπειρία κατά την οποία ο μύστης καταργεί την επαφή με την πραγματικότητα και τον κόσμο των αισθήσεων και επιζητεί τη μυστική ένωση με την υπερβατική οντότητα. Εδώ, έχει χαρακτήρα μίας λέξης που λειτουργεί το ίδιο στα ελληνικά και τα αγγλικά. Σημαίνει τη θεία υπέρβαση που προκύπτει όταν κάποιος βιώνει την ουσία της ελευθερίας.

Επιμέλεια έκθεσης, συγγραφή βιβλίου: Μεγακλής Ρογκάκος, ιστορικός τέχνης.

Η έκθεση διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς.

MEDIA GALLERY