ΙΤΠ

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Στην Τήνο, στο νησί της πίστης και της τέχνης, στη γενέτειρα μεγάλων Νεοελλήνων Καλλιτεχνών, ιδρύθηκε το 2002, από το Πανελλήνιο Ι. Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.), το κοινωφελές Ν.Π.Ι.Δ. «Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού» (Ι.ΤΗ.Π.)

Σκοποί του Ιδρύματος είναι η έρευνα, η μελέτη και η προβολή της ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, ως και του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντός του, η ανάδειξη των καλλιτεχνικών και των εν γένει πνευματικών επιτευγμάτων των εκ Τήνου καταγομένων, καθώς και η ενίσχυση, ενθάρρυνση και προβολή της προσπάθειας νέων καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος στα πλαίσια της διατήρησης και συνέχισης της παράδοσης αυτής, που καταξίωσε πανελληνίως την Τήνο και την κατέταξε σε περίοπτη θέση στον τομέα των εικαστικών τεχνών.

Οι κατ’ έτος πρωτεύουσες δραστηριότητές του έχουν επίσης ως γενικό αντικείμενο την παιδεία και τον πολιτισμό, την ενημέρωση και την επαφή των κατοίκων και των επισκεπτών της Τήνου με τη μουσική, την τέχνη και τις επιστήμες, με διοργάνωση και θεσμοθέτηση εικαστικών προγραμμάτων και εκθέσεων προβάλλοντας στην Τήνο σύγχρονες αλλά και παλαιότερες εικαστικές τάσεις, φιλοσοφικά ρεύματα και επιστημονικές απόψεις.

Στο νεοκλασικό μέγαρό του, που δεσπόζει στο λιμάνι της Χώρας της Τήνου, λειτουργεί η μόνιμη έκθεση του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938), έκθεση με έργα των μεγάλων Τήνιων ζωγράφων Νικηφόρου και Νικολάου Λύτρα και Νικολάου Γύζη, καθώς και σύγχρονων εικαστικών που έλκουν την καταγωγή τους από την Τήνο. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μεγάλες εποχικές εκθέσεις με ποικίλες θεματικές, ενώ από το 2015 λαμβάνει χώρα στην Τήνο και στο μέγαρο του Ιδρύματος διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας εικαστικών που οργανώνει το Tinos Quarry Platform.

Συνεργάζεται με μεγάλα πνευματικά Ιδρύματα και Μουσεία της Ελλάδος τόσο με την πραγμα¬τοποίηση εκθέσεων έργων των Ιδρυμάτων αυτών στο μέγαρό του όσο και με το δανεισμό έργων του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και του Ι.ΤΗ.Π. σε μεγάλες εκθέσεις που γίνονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πέρα των εκθέσεων, το Ι.ΤΗ.Π. οργανώνει ή φιλοξενεί συνέδρια, μουσικά φεστιβάλ Jazz και World Music, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ημερίδες και διαλέξεις με ποικίλα θέματα που αγκαλιάζουν όλες τις ηλικίες και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τα ενδιαφέ¬ροντα της εποχής μας. Οι δράσεις του πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού βρίσκεται στην πόλη της Τήνου.

Διεύθυνση: Ακτή Γ. Δρόσου, 84200, Τήνος
Τηλέφωνο: 22830 29070
E-mail: info@itip.gr

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Έκθεση «Εκ-Στάσεις» : Απόπειρες Απεικόνισης της Ελευθερίας